Pređi na sadržaj

Triklosan i triklokarban

Kada se koriste u zubnim pastama, tekućinama za ispiranje usta, sapunima, dezodoransima i proizvodima za čišćenje, antibakterijski sastojci doprinose očuvanje zdravlja organizma i čistih domova.

Nasmijani dječak s ispruženim nasapunjanim rukama

Dva antibakterijska sastojka o kojima se često govori su triklosan i triklokarban. Koristimo ih mnogo godina zbog njihove korisnosti za zdravlje i higijenu i uvjereni smo da su sigurni. Međutim, u odgovor na želje potrošača, identificirali smo alternativne sigurne i učinkovite sastojke.

Prestali smo proizvoditi proizvode za čišćenje i njegu kože koji sadrže triklosan 2015. te se obavezali izbaciti triklosan i triklokarban iz svih naših proizvoda do kraja 2018. Taj smo cilj ostvarili u svim našim proizvodima.

U našim sapunima, zubnim pastama, sredstvima za pranje ruku i šamponima za kupanje triklosan i triklokarban smo zamijenili nizom alternativa, među kojima su prirodni i prirodom inspirirani antibakterijski sastojci.

Odgovori na vaša pitanja

Što su to triklosan i triklokarban?

Triklosan i triklokarban se koriste u proizvodima za održavanje doma, ljepotu i osobnu njegu mnogo godina. Ova dva sastojka imaju veoma slične značajke, mada svaki od njih ima bolji učinak u različitim vrstama proizvoda. Primjerice, triklosan se češće koristi u tekućim sapunima, dok se triklokarban uglavnom koristi u čvrstim sapunima. U zubnim pastama i sredstvima za ispiranje usta triklosan suzbija bacile koji izazivaju plak, koji su uzrok mnogih problema oralnog zdravlja.

Da li su triklosan i triklokarban sigurni?

Stručni organi, uključujući Europski znanstveni odbor za sigurnost potrošača (SCCS) i Neovisni stručni panel SAD za analizu sastojaka kozmetičkih proizvoda (SCCS) proglasili su triklosan i triklokarban sigurnim za široku potrošnju. Pored toga, Centar za sigurnost i zaštitu životne sredine (SAEC) tvrtke Unilever neprekidno prati najnovije znanstvene te smo sigurni da se triklosan i triklokarban sigurno koriste u našim proizvodima. SAEC također prati razine triklosana i triklokarbana u okolišu i sigurni smo da je naše korištenje ovih sastojaka ekološki sigurno.

Ako mislite da su triklosan i triklokarban sigurni, zbog čega ih izbacujete iz proizvoda?

Razumijemo da neke ljude brine potencijalni utjecaj triklosana i triklokarbana na pojedince ili na okoliš te da prednost daju drugim načinima za postizanje higijenskih koristi. Budući da smo identificirali sigurne i učinkovite alternative, mogli smo zadovoljiti želje potrošača i prestati koristiti ova dva sastojka.

Da li triklosan i triklokarban izazivaju otpornost na antibiotike?

Neki su znanstvenici izrazili zabrinutost da proizvodi koji sadrže triklosan i triklokarban mogu dovesti do otpornosti na antibiotike. Međutim, ta zabrinutost potiče iz studija koje nisu odraz načina na koji ljudi zaista koriste proizvode. Ne postoji dokaz da naši proizvodi u domaćinstvu mogu ugroziti učinkovitost ili povećati rizik od unakrsne otpornosti na antibiotike. Stručni organi, uključujući Znanstveni odbor Europske komisije za sigurnost potrošača, procijenili su sigurnost triklosana i triklokarbana i utvrdili da ne postoje razlozi da ljudi prekinu koristiti proizvode koji ih sadrže.

Kako mogu znati da li neki Unilever proizvod sadrži triklosan ili triklokarban?

U našim sapunima, zubnim pastama, sredstvima za pranje ruku i šamponima za kupanje triklosan i triklokarban smo zamijenili nizom alternativa, među kojima su prirodni i prirodom inspirirani antibakterijski sastojci.

Kod brendova koje smo nedavno pripojili, na popisima sastojaka na etiketama nekih proizvoda još uvijek možete uočiti korištenje triklosana. Kada preuzmemo neki novi brend ili novu kompaniju, surađujemo kako bismo osigurali da što prije usvoje naše standarde.

„Korištenje triklosana u maksimalnoj koncentraciji od 0,3% u zubnim pastama, sapunima za ruke, sapunima za kupanje/gelovima za tuširanje te dezodoransima u stiku smatra se sigurnim. Uz to, korištenje triklosana u puderima za lice i korektorima za prikrivanje bubuljica u ovoj koncentraciji također se smatra sigurnim.“

Znanstveni odbor Europske komisije za sigurnost potrošača
Back to top