Pređi na sadržaj

Titanij dioksid

Titanij dioksid je bijeli prah koji se izdvaja iz minerala koji se nalaze u prirodi. Ponekad se naziva TiO2, bijeli titanij ili CI 77891, a koristi se dugi niz godina u različitim proizvodima među kojima su hrana, farmaceutski proizvodi i kozmetika. Titanij dioksid u hrani se obično navodi kao E171.

Odgovori na vaša pitanja

U kojim se sve oblicima titanij dioksid nalazi i proizvodima za ljepotu i osobnu njegu?

Titanij dioksid se proizvodi u pigmentnoj klasi ili nano klasi.

Titanij dioksid pigmentne klase ima mnogo veće čestice nago nano klasa. Koristi se kao boja za izbjeljivanje i posvetljavanje formulacija proizvoda. Titanij dioksid nano klase proizvodi se s veoma finim (nano) česticama, providan je i bez boje. Obično se koristi u sredstvima za zaštitu od sunca kao učinkovita zaštita od potencijalno štetnih UV zraka.

Da li je titanij dioksid siguran?

Stručni organi širom svijeta, uključujući Europski znanstvei odbor za sigurnost potrošača (SCCS), Zajednički stručni odbor za aditive u hrani (JECFA) i Upravu za hranu i lijekove SAD, smatraju titanij dioksid sigurnim za korištenje u kozmetičkim i prehrambenim proizvodima. SCCS odbor procijenio je titanij dioksid nano klase, a Europska komisija ga je odobrila za upotrebu kao filtar UV zračenja.

Kao i svi naši proizvodi i sastojci, titanij dioksid koji koristimo zadovoljava najviše standarde u pogledu kvalitete i sigurnosti, usklađen je sa svim važećim zakonima i propisima te je prošao naše vlastite procjene sigurnosti. Naši znanstvenici neprekidno prate najnovije znanstvene podatke te su uvjereni da je titanij dioksid koji se koristi u našim proizvodima siguran.

Da li me treba brinuti korištenje titanij dioksida u pasti za zube?

Ne. Sigurnost titanij dioksida koji koristimo u zubnim pastama potvrdili su zdravstveni stručnjaci širom svijeta. Koristimo ga u zubnim pastama zbog bijele boje, u obliku krupnijem od nano veličine kao što zahtijevaju europski propisi. To je odobreno sredstvo za bojenje u kozmetičkim proizvodima, a mi se pridržavamo svih propisa u vezi s njim.

Da li postoje neke alternative za zubne paste koje sadrže titanij dioksid?

Jedan broj zubnih pasta ne sadrži titanij dioksid, a neke od njih su Signal proizvodi (Signal Bio, Signal Nature Element, Signal White System, Signal Kids (Baby & Junior), Signal White Now Detox, Signal Anti-Cavity), Love Beauty and Planet te Schmidt’s Naturals.

Da li koristite titanij dioksid u još nekim proizvodima?

Koristimo titanij dioksid kao sredstvo za bojenje u nekim proizvodima za održavanje doma, uključujući deterdžente za rublje, tablete za pranje posuđa te kapsule za održavanje higijene WC šolja. Koristimo ga kao sredstvo za bojenje i u ograničenom broju prehrambenih proizvoda, primjerice, u nekim od preljeva i sladoleda.

Kako mogu znati da li neki proizvod tvrtke Unilever sadrži titanij dioksid?

Kada se koristi u proizvodima za kuću, ljepotu i osobnu njegu, titanij dioksid je često naveden u popisu sastojaka na etiketama proizvoda.

U prehrambenim proizvodima, titanij dioksid je naveden na etiketi proizvoda kao E171 ili kao titanij dioksid, ovisno od lokalnih propisa. U proizvodima za ljepotu i osobnu njegu, ovaj sastojak je naveden brojem indeksa boje (CI) CI 77891. Kada se u našim sredstvima za zaštitu od sunca koristi titanij dioksid nano klase, u popisu sastojaka je naveden kao „titanij dioksid“ [nano].

U proizvodima za održavanje doma, prisustvo titanij dioksida deklarirano je u skladu s lokalnim propisima, koji se mogu razlikovati širom svijeta. U nekim zemljama, titanij dioksid se ne deklarira ako se taj sastojak koristi samo u maloj količini. U drugim zemljama, titanij dioksid je u popisima sastojaka naveden u okviru skupine sredstava za bojenje. U Europi, propisi zahtijevaju da svi sastojci proizvoda za održavanje doma budu objavljeni na pratećem web-mjestu. Stranicu s informacijama o sastojcima naših proizvoda možete pronaći u odjeljku „Što se nalazi u našim proizvodima“.

Back to top