Pređi na sadržaj

Talk

Talk je materijal koji se nalazi u prirodi i koristi se samostalno kao puder i kao sastojak niza proizvoda za ljepotu i osobnu njegu.

Prosuta boca bijelog praha

Talk se počeo koristiti 1890-ih, kada je prvi put uporabljen za njegu beba. Danas se koristi u brojnim kozmetičkim proizvodima širom svijeta i pruža više koristi. Dobro djeluje kao puder za tijelo jer veoma dobro upija vlagu. U puderima za lice nježno popunjava male prostore na površini kože i time joj daje mek, ravnomjeran izgled. Također je veoma dobra baza za kozmetičke proizvode za šminkanje kao što su sjenke za oči i rumenila.

Unilever koristi isključivo talk kozmetičke klase. Postoji mnogo klasa talka koji se kategorira na temelju razine čistoće. U vrhu te skale čistoće nalazi se kozmetički talk koji zadovoljava najviše razine kvalitete i sigurnosti. Talk kozmetičke klase priprema se mljevenjem talka iz rudnika koji su posebno odabrani zbog visoke kvalitete i čistoće žila talka. Talk kozmetičke klase koristimo u nekim od naših proizvoda za ljepotu i osobnu njegu kao što su proizvodi za njegu kože i dezodoransi.

Kada je u nekom od naših proizvoda prisutan talk, on je naveden u popisu sastojaka na ambalaži.

Odgovori na vaša pitanja

Da li su proizvodi koji sadrže talk kozmetičke klase sigurni za uporabu?

Da. Sigurnost talka kozmetičke klase potvrđuju višedecenijski znanstveni dokazi u posjedu organa širom svijeta kao što su Uprava za hranu i lijekove SAD-a te Znanstveni odbor Europske komisije za sigurnost potrošača. Pored toga što postupamo u suglasnosti s važećim zakonima i propisima, provodimo i svoje sigurnosne procjene te pratimo nova znanstvena istraživanja.

Priča se da u talku može biti azbesta. Da li je to točno?

U kozmetičkom talku koji koristi tvrtka Unilever nema azbesta. Koristimo isključivo talk najčistije klase koji je najviše dostupne kvalitete.

Da li vaši proizvodi izazivaju rak?

Ne, ne bismo iznijeli na tržište proizvod za koji smatramo da može izazvati rak kada se koristi. Veoma se pažljivo bavimo sigurnošću naših proizvoda, a naš Centar za sigurnost i zaštitu okoliša brine o sigurnosti naših potrošača tako što prati nove znanstvene informacije o našim sastojcima.

Nedavno je vođena rasprava o tome da li talk sam po sebi može izazvati rak jer su neke posmatračke studije na ljudima pokazale da je korištenje talka u genitalnom području povezano s nešto višim rizikom od raka jajnika. Međutim, druge su studije pokazale da ova veza ne postoji. Te veze ne znače da talk može izazvati rak i ne postoji verodostojno biološko objašnjenje kako talk kozmetičke klase nanijet na genitalije može dovesti do razvoja raka jajnika ili bilo kog drugog.

Procijenili smo sve dostupne dokaze i utvrdili da je korištenje talka u našim proizvodima i dalje sigurno.

Back to top