Pređi na sadržaj

Natrij lauret sulfat (SLES) i natrij lauril sulfat (SLS)

"Uklanjanje prljavštine s odjeće, posuđa i naše kože važan je dio svakodnevnog života. Mnogi proizvodi, od sapuna i zubnih pasta do deterdženata za pranje rublja pjene kada se koriste da bi se aktiviralo njihovo čisteće djelovanje."

Dvije nasmijane djevojke koje peru suđe

Sastojci koji dovode do toga zovu se surfaktanti. Kada se koriste s vodom, pjene i čine proizvod učinkovitim u uklanjanju prljavštine. Dva surfaktanta koja na ovaj način omogućavaju učinkovitost proizvoda u čišćenju zovu se natrij lauret sulfat (SLES) i natrij lauril sulfat (SLS).

SLES i SLS koriste se dugi niz godina i pokazali su se kao veoma sigurni. Međutim, duži kontakt kože s koncentriranim SLES ili SLS može izazvati iritaciju. Stoga veoma pažljivo formuliramo naše proizvode kako bismo smanjili mogućnost iritacije uz očuvanje učinkovitog čistećeg djelovanja.

Odgovori na vaša pitanja

Da li su proizvodi koji sadrže SLES i SLS sigurni za uporabu?

Sigurnost SLES i SLS bila je fokus brojnih znanstvenih studija. Rezultati pokazuju da zabrinutost nekih koji ih povezuju s obolijevanjem raka nije utemeljena. Ni SLES ni SLS ne nalaze se ni na jednom od popisa karcinogenih materija koje su sastavili cijenjeni organi kao što su Svjetska zdravstvena organizacija, Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma ili Europska unija.

Znanstvena analiza neovisnog Stručnog panela SAD-a za analizu sastojaka u kozmetičkim proizvodima (CIR) utvrdila je da su SLES i SLS sigurni za uporabu u kozmetičkim i proizvodima za osobnu njegu. Ovi surfaktanti analizirani su i u sklopu inicijative Procjena rizika za ljude i okoliš (HERA) u vezi sa sastojcima u europskim proizvodima za čišćenje u domaćinstvu. Inicijativa HERA dala je nepristrasne, transparentne te znanstveno procijenjene informacije o sigurnosti. Inicijativa HERA došla je do zaključka da su ovi surfaktanti sigurni te da nisu razlog za brigu u vezi s korištenjem u proizvodima široke potrošnje.

Da li su SLES i SLS sigurni za okoliš?

SLES i SLS se biološki razgrađuju brzo i u potpunosti. Naše ekološke procjene, u kojima je uzeta u obzir njihova široka rasprostranjenost širom svijeta, pokazuju da nema razloga za brigu zbog trenutnih razina korištenja.

Back to top