Pređi na sadržaj

Konzervansi

Konzervansi, kao što samo ime kaže, omogućavaju da stvari ostanu svježe. Konzervanse koristimo da bismo zaštitili naše proizvode od bakterija, kvasaca te plijesni. Bez njih, naši bi proizvodi mogli dobiti neprijatan miris, promijeniti boju ili bi se na njima mogla pojaviti plijesan.

Ruke koje utrljavaju kremu

Svaki od naših proizvoda procjenjujemo uzimajući u obzir faktore kao što su vrsta proizvoda, način na koji će se koristiti i gdje će se čuvati kako bismo odabrali najbolji konzervans ili kombinaciju konzervanasa. Primerice, kod krema za kožu jasno nam je da će ponavljano umakanje prstiju onečistiti proizvod.

Pored toga što postupamo u suglasnosti s važećim zakonima i propisima, provodimo svoje sigurnosne procjene te pratimo nova znanstvena istraživanja. Konzervanse koristimo samo kada su neophodni te pažljivo kontroliramo količinu koju koristimo. Na taj način vodimo računa da konzervanse koristimo sigurno i odgovorno.

Cijenimo to što neki ljude žele izbjeći određene konzervanse. Imajući to u vidu, ponekad uspijevamo razviti proizvode koji ne sadrže određene konzervanse.

U sljedećim odjeljcima možete pročitati više o sadržanim konzervansima o kojima nam se najčešće postavljaju pitanja; parabenima, metilizotijazolinonu, konzervansima koji ispuštaju formaldehide i fenoksietanolu.

Odgovori na vaša pitanja

Što su to konzervansi?

Konzervansi, kao što samo ime kaže, omogućavaju da stvari ostanu svježe. Osim što se vještački proizvode, konzervansi se nalaze i u prirodi, primjerice, borovnice, krastavac, trešnje i med sadrže parabene, dok sve zdrave ljudske, životinjske i biljne ćelije proizvode i koriste formaldehid.

Konzervanse koristimo da bi proizvodi ostali sigurni, učinkoviti i privlačni – njima ih štitimo od bakterija, kvasaca i plijesni koji ih mogu pokvariti i učiniti ih nesigurnim.

Zbog čega trebamo konzervanse?

Bez konzervanasa, mnogi bi se proizvodi pokvarili, čime bi se smanjila njihova učinkovitost i što bi moglo dovesti do problema kao što su infekcije kože ili očiju. Svi znamo da se hrana može pokvariti. Isto tako mogu se pokvariti i proizvodi za održavanje doma i osobnu njegu – osobito kada se čuvaju u toplim, vlažnim okružjima, kao što su kupaonice i kuhinje, koja potiču razvoj bakterija, kvasaca i plijesni.

Konzervansi nam pomažu i da proizvedemo proizvode koji su zgodni za korištenje i čuvanje. Primjerice, proizvod bez konzervanasa bi se morao čuvati u frižideru ili se baciti brzo nakon otvaranja.

Zbog čega Unilever koristi različite konzervanse u različitim proizvodima?

Svaki konzervans ima drugačije kvalitete. Neki konzervansi djeluju bolje protiv različitih tipova bakterija, kvasaca i plijesni nego drugi ili djeluju bolje s određenom kombinacijom sastojaka. Pri donošenju odluke o tome koje ćemo konzervanse koristiti, razmatramo pitanja kao što su: Kako će se proizvod proizvoditi i transportirati? Kakva je klima u zemlji u kojoj će se prodavati? Kako će ga potrošač vjerojatno čuvati?

Da li se radi o proizvodu za osobnu njegu, proizvodu koji ostaje na koži, kao što je krema za lice, ili proizvodu koji se ispira, kao što je gel za tuširanje? Ako se radi o proizvodu za održavanje doma, na kojoj će se vrsti površina koristiti, ili da li će se koristiti za ručno ili strojno pranje rublja? Odgovori na ova pitanja pomažu pri određivanju koji je konzervans ili kombinacija konzervanasa odgovarajuća u najvećoj mjeri.

Da li se procjenjuje sigurnost konzervanasa?

Da. Konzervansi koje mi koristimo procijenjeni su u pogledu sigurnosti – a procijenili su ih i naši eksperti za sigurnost i vanjski organi. Uvijek poštujemo nacionalne zakone i propise. Imamo i vlastite opće standarde koji osiguravaju da imamo dosljedan pristup sigurnom korištenju konzervanasa. Koristimo količinu koja je odgovarajuća za očuvanje kvalitete i sigurnosti proizvoda i vodimo računa da se svaki konzervans sigurno uklapa s ostalim sastojcima proizvoda.

Da li svi proizvodi sadrže konzervanse?

Konzervanse koristimo samo kada su neophodni. Konzervansi su često važni za zaštitu od bakterija, kvasaca i plijesni. Međutim, neki proizvodi ne trebaju konzervanse jer njihovi sastojci, ambalaža ili namjena sprečavaju onečišćenje. Oni se često nazivaju „samokonzervirajućim“.

Cijenimo to što neki ljude žele izbjeći određene konzervanse ako mogu. Imajući to u vidu, ponekad uspijevamo razviti i proizvode koji ne sadrže određene konzervanse.

Back to top