Pređi na sadržaj

Plastične abrazivne kuglice

Plastične abrazivne kuglice smo prestali koristiti 2014. reagirajući na zabrinutost zbog nagomilavanja mikroplastike u oceanima i jezerima.

Bele plastične mikrokuglice

Ranije smo ih koristili u nekim proizvodima za piling. Danas koristimo alternativne sastojke za piling, što ljudima pruža sigurnost da Unilever sredstva za umivanje i kupanje koja koriste ne doprinose nagomilavanju mikropalstike u svjetskim oceanima.

Koje alternative za plastične abrazivne kuglice postoje?

Danas koristimo alternativne sastojke za piling kao što su koštice kajsije, kukuruzno brašno, mljeveni plovućac, silicij i ljuske oraha.

Odakle potiče mikroplastika u oceanima?

Mikroplastika potiče iz različitih izvora, u koje se svrstava razlaganje većih plastičnih materijala u vodi, rasipanje sintetičkih vlakana iz tekstila prilikom pranja rublja kod kuće i od malih plastičnih kuglica koje se koriste u nizu industrijskih i proizvoda široke potrošnje. Smatra se da je doprinos proizvoda za osobnu njegu razinama mikroplastike veoma mali.

Zbog čega je tvrtka Unilever u prošlosti koristila plastične abrazivne kuglice?

Plastične abrazivne kuglice su se ranije nalazile u malom broju proizvoda za osobnu njegu, kao što su sredstva za čišćenje lica, sapuni, gelovi za tuširanje i šamponi za kupanje. Koristili smo ih zbog toga što mogu nježno očistiti pore te ukloniti mrtve ćelije s površine kože. Mnogo je ljudi uživalo u osvježavajućem osjećaju koji se dobiva zahvaljujući kuglicama, koje su se obično proizvodile od polietilena.

Da li su plastične abrazivne kuglice sigurne?

Procjenama sigurnosti došlo se do zaključka da je polietilen, plastični materijal koji se ranije koristio za abrazivne kuglice, siguran za ljude i pri koncentracijama koje se obično sreću u životnoj sredini nije primjećen nikakav efekt.

„Do danas je ostvaren značajan uspjeh – tvrtka Unilever utabala je put obećanjem da će do 2015. izbaciti iz uporabe sve mikrokuglice.“

Tanya Cox, , referent za plastiku u morima, Fauna & Flora International.. Izvor: Savjet za proizvode za osobnu njegu
Back to top