Pređi na sadržaj

Fenoksietanol

Fenoksietanol je bistra tekućina bez boje i s blagim mirisom ruže, koje ima u prirodi, ali je češće sintetička. To je jedan od najčešćih konzervanasa koji se koriste u proizvodima za osobnu njegu. 

Majka koja škaklja malo dijete

Odgovori na vaša pitanja

U kojim se Unilever proizvodima koristi fenoksietanol?

Fenoksietanol koristimo u cijelom našem asortimanu proizvoda za osobnu njegu, uključujući hidratantne kreme, sredstva za čišćenje, sapune, vlažne maramice te kreme za bebe. Koristimo ga i u nekim tečnim deterdžentima za rublje.

Da li je fenoksietanol siguran za sve starosne skupine?

Fenoksietanol je potvrđen kao siguran i učinkovit konzervans. Različiti konzervansi djeluju bolje u različitim proizvodima, a fenoksietanol je osobito učinkovit u blagim formulacijama koje su najbolje za bebe.

Naše procjene sigurnosti pokazuju da je fenoksietanol učinkovit i siguran konzervans kozmetičkih proizvoda za sve starosne skupine u koncentraciji do 1%. To je u skladu s razinama dozvoljenim propisima Europske unije.

Učinkoviti konzervansi posebno su važni u proizvodima za djecu jer su ona osobito osjetljiva na infekcije. Na osnovu postojećih znanstvenih dokaza, fenoksietanol je potpuno siguran za sve starosne skupine, uključujući malu djecu, kada se koristi u okviru propisane razine. Kao kod svih sastojaka koje koristimo u proizvodima za održavanje doma i osobnu njegu, uvijek pratimo nova znanstvena istraživanja i nove regulative.

„Fenoksietanol je siguran i učinkovit u propisanim količinama i proizvodima za osobnu njegu i u kozmetici... a njegova sigurnost podjednako u pogledu djelovanja na zdravlje ljudi i na okoliš obimno je dokumentirana.“

Phenoxyethanol as a Safe and Important Preservative in Personal Care J Krowka et al, Cosmetics & Toiletries (online: Apr 23, 2014); print 129(5) 24-27 (Jun 2014)
Back to top