Pređi na sadržaj

Mikroplastika

Mikroplastiku predstavljaju maleni komadići plastike koji mogu završiti u oceanu i potencijalno izazvati štetu po okoliš. Njezin najveći dio potiče od razlaganja većih komada plastike u oceanu, ali neka može poticati i iz njezinog korištenja u industrijskim i proizvodima široke potrošnje.

Muškarac koji reciklira plastičnu bocu

Osnovne informacije

Trenutačno ne postoji jedinstvena prihvaćena definicija mikroplastike. U skladu sa smjernicama različitih stručnih organizacija, smatramo da u mikroplastiku spadaju čvrste biološki nerazgradive plastične čestice koje nisu rastvorljive u vodi promjera do pet milimetara. Te čestice potiču iz najrazličitijih izvora, pri čemu većina od razlaganja većih plastičnih materijala u vodi (npr. plastične vrećice, boce i automobilske gume), kao i od osipanja sintetičkih vlakana iz tekstila prilikom pranja odjeće te korištenja čvrstih plastičnih abrazivnih kuglica ili druge mikroplastike koja se nalazi u nizu industrijskih i proizvoda široke potrošnje.

Zaštita naše planete

Shvaćamo da postoji sve veća zabrinutost zbog potencijalnog ekološkog utjecaja mikroplastike, osobito kada ona završi u oceanu. Zbog toga neprekidno uvodimo inovacije i tražimo načine da poboljšamo našu ambalažu i formulacije kako bismo zaštitili planetu i naše osjetljive vodene ekosisteme.

Naš napredak i ambicija

Naše putovanje počelo je 2014, kada smo bili jedna od prvih tvrtki koja je prestala koristiti sitne plastične abrazivne kuglice. One su korištene u malom broju naših proizvoda za ljepotu i osobnu njegu zbog svoje mogućnosti da blago uklone mrtve ćelije kože s njezine površine. Danas koristimo alternativne sastojke za piling kao što su koštice kajsije, kukuruzno brašno, mljeveni plovućac, silicij i ljuske oraha.

Već šest godina, u sklopu svoje posvećenosti borbi protiv klimatskih promjena i zaštiti prirode, fokusiramo se na to da naše formulacije postanu biorazgradive do 2030.

Dio toga je i naš proces uklanjanja drugih čvrstih polimera čija je biološka razgradnja spora te njihove zamjene prirodnim ili biorazgradivim alternativama u svim našim proizvodima za kuću, ljepotu i osobnu njegu. To obuhvaća:

  • Enkapsulante mirisa: to su mikroskopske kapsule koje omogućavaju korištenje manje količine mirisnih sastojaka u proizvodima uz očuvanje dugotrajne svježine koju oni daju. Već smo zamijenili enkapsulante korištene u dezodoransima biorazgradivom alternativom a uveliko se trudimo da u svim našim proizvodima za kuću, ljepotu i osobnu njegu koristimo samo biorazgradive enkapsulante mirisa.
  • Sredstva za neprozirnost: ovi sastojci doprinose kremastom bijelom izgledu proizvoda i koriste se u nekim od naših proizvoda za čišćenje kože, njegu kose i dezodoransima, kao i u nekim od naših tekućih deterdženata za rublje. Uklanjamo biološki nerazgradiva sredstva za neprozirnost iz svih naših proizvoda, a kod nekih proizvoda ih zamjenjujemo biorazgradivim alternativama.
Back to top