Pređi na sadržaj

Kontroliranje nečistoća

U nekim proizvodima mogu se pojaviti blage nečistoće (poznate kao „tragovi“ ili „onečišćenja u tragovima“), bilo zbog toga što su prirodno prisutni u sirovinama ili zato što se javljaju u procesu proizvodnje.

Dvije znanstvenice tvrtke Unilever koje gledaju u bočicu

Želimo da ljudi imaju potpuno povjerenje u naše brendove. Trudimo se da u našim proizvodima ne bude nečistoća u najvećoj mogućoj mjeri te imamo stroge kontrole kvalitete sirovina i sastojaka koje koristimo, kao i procesa proizvodnje.

Specifikacije koje definiramo osiguravaju da razina bilo kakvih nečistoća u našim proizvodima za održavanje doma i osobnu njegu bude razumno najniža koja se može postići. Zahvaljujući tome, količina onečišćenja u tragovima prisutnih u našim proizvodima sigurna je za ljude i okoliš.

Neke od materija u vezi s kojima najčešće dobivamo pitanja su ftalati, živa i 1,4-dioksan.

Ftalati

Ftalati su skupina kemikalija koje poboljšavaju fleksibilnost i trajnost plastike. Često se koriste u materijalima za pakiranje, podnim oblogama, kabelima, prtljagu, sportskoj opremi te medicinskim sredstvima.

Mi ne koristimo ftalate u proizvodnji naših proizvoda, mada mogu biti prisutni u veoma malim tragovima koji su u okviru sigurnih razina.

U skladu s našim standardima koji isključuju korištenje ftalata, ne koristimo dietil ftalat (DEP), otapalo koje se koristi za miješanje sastojaka mirisa. Umjesto njega, koristimo druge pristupe za spajanje sastojaka mirisa.

Uvek vodimo računa da količine ftalata koje koristimo u ambalaži budu niže od razine koje regulatorni organi procjenjuju kao sigurne.

Jedinjenja žive

Živa je težak metal srebrnobijele boje koji na sobnoj temperaturi prelazi u tekuće agregatno stanje. U nekim se zemljama tradicionalno koristi kao sredstvo za posvjetljavanje kože. Izloženost nekim oblicima žive u visokim koncentracijama može dovesti do alergijskih reakcija, iritacije kože ili oštećenja nervnog sustava.

Ni u jedan od naših proizvoda za održavanje doma i osobnu njegu ne dodajemo jedinjenja žive. Strogo kontroliramo sve neizbježne razine tragova u sirovinama koje koristimo, kao što je talk, koji moraju biti manji od 1 dijela u milijun. To je ispod razine koju regulatorni organi procjenjuju kao sigurnu.

Podržavamo aktivnosti industrije u širem smislu i regulatornih organa na smanjivanju ili zabrani korištenja jedinjenja žive u proizvodima za održavanje doma i osobnu njgu širom svijeta.

1,4-dioksan

Proizvodi za održavanje doma i osobnu njegu mogu sadržati sasvim male količine jedinjenja koje se zove 1,4-dioksan, koje može nastati u procesu proizvodnje. Količine 1,4-dioksana u tragovima javljaju se i prirodno u određenim vrstama hrane kao što su paradajz, kava i kuhana piletina.

Regulatori, među kojima je Uprava za hranu i lijekove (FDA), agencija SAD-a odgovorna za sigurnost hrane i lijekova u SAD, utvrdila je da razine 1,4-dioksana koji postoje u proizvodima za osobnu njegu ne predstavljaju zdravstveni rizik. Međutim, kod izloženosti visokim razinama 1,4-dioksana, ovo je jedinjenje karcinogeno za ljude te zbog toga vodimo računa da smanjimo njegovu količinu kroz provođenje strogih kontrola tijekom procesa proizvodnje.

Vodimo računa da razine 1,4-dioksana u našim proizvodima za održavanje doma i osobnu njegu budu komotno u okviru sigurnosnih parametara. Ograničenje koje godinama važi za naše proizvode za osobnu njegu jeste 10 dijelova u milijun, a za proizvode za održavanje doma 30 dijelova u milijun. Ove razine odraz su različitih sastojaka i vrsta proizvoda.

Back to top